PANTRY > BEVERAGESPANTRY > OILS AND CONDIMENTS AND SPICESPANTRY > PASTA AND BAKERY PRODUCTS | PANTRY > FLOURS AND LEGUMES AND CEREALS AND SEEDSPANTRY > PRESERVESPANTRY > CHARCUTERIE AND CHEESES |
DISPENSA DEI TIPICI, in a unique project: projects and info, experiential tourism, typical products. The projects of the Tipici. For the Puglia and the Basilicata. The network of the Tipici. A network that collaborate. The voice of the Tipici from Puglia and Basilicata. The events of the Tipici from Puglia and Basilicata. In-form about Puglia and about Basilicata. The Puglia and the Basilicata at our fingertips. Experiences. between crafts, arts and flavors. In Puglia and Basilicata. typical products. not only food and wine. from Puglia and Basilicata. promotions and offers by Tipici from Puglia and Basilicata. a selection of Puglia and Basilicata for your business. press area. releases and materials for press. we support local communities of Puglia and Basilicata. |
1239
Currently not available. Mail us at PR@TIPICI.TEAM
Warning: Last items in stock!
Availability date:
Rispettare la terra per ottenere l'olio extravergine di oliva migliore al mondo: da una rigorosa selezione degli oliveti dei soci dell'Oleificio Auricarro, nasce l'Olio Bio Auricarro.
Gli agricoltori della cooperativa si attengono rigidamente ad un protocollo interno, impegnandosi a rispettare precise regole.
Il produttore L'Auricarro: utilizza mediamente il 25% in meno di energia e 4 volte in più di rinnovabili; limita gli sprechi d'acqua con sistemi di irrigazione più funzionali; accresce le attività dei suoli con la rotazione delle colture; mantiene l’integrità biologica e le qualità essenziali del prodotto in tutte le varie fasi; ricicla i rifiuti di origine vegetale e animale, al fine di restituire gli elementi nutritivi alla terra; riduce il più possibile l’utilizzo di risorse non rinnovabili; certifica il processo di produzione a garanzia del rispetto delle norme legislative e di ogni singolo intervento lungo le differenti filiere produttive.
L'olio extra vergine di oliva Bio Auricarro, ottenuto maggiormente da olive della cultivar Coratina, si distingue per il sapore fruttato e piacevolmente piccante armonizzato da un piacevole retrogusto di mandorla. All'olfatto si avverte il profumo erbaceo della coratina molita fresca ed un lieve sentore di mandorla.
Il periodo di raccolta è tra ottobre e dicembre. Le olive interamente provenienti dalle piante dell'agro palese, Palo del Colle in provincia di Bari, sono minuziosamente selezionate prima di essere sottoposte al processo di estrazione a freddo.
Auricarro, Palo del Colle, Bari, Puglia, Italia.
Apulia is the land of the olive oil production and we are proud of this. The age-old olive trees of our land are the monuments of our culture. They are the most authentic representation of our tradition, story and the work of all those who care about their territory. Such age-old olive trees identify a millenarian passion which turned into a job. Our aim is to live thanks to this emotion: we do not want to yearn for a profit damanging our plants; we already feel rich to live in close touch with nature. The olive oil we produce is the synthesis of all this: we respect nature as well as ourselves.
Almost four hundred producers united by one millenarian ambition: to respect the Earth in order to get the best extra virgin olive oil in the world. In this area of Apulia, near the Alta Murgia National Park, the cultivation of olive trees has always been the main activity. The deep- rooted love these men for their land ensures the quality of the Auricarro extra virgin olive oil. This love is even told in a short passage from an old literary masterpiece titled “The Natural History”, written by the Pliny the Elder (a Roman author AD 29), which tells about the city of Palo del Colle and its strong agricultural vocation.