PANTRY > BEVERAGESPANTRY > OILS AND CONDIMENTS AND SPICESPANTRY > PASTA AND BAKERY PRODUCTS | PANTRY > FLOURS AND LEGUMES AND CEREALS AND SEEDSPANTRY > PRESERVESPANTRY > CHARCUTERIE AND CHEESES |
DISPENSA DEI TIPICI, in a unique project: projects and info, experiential tourism, typical products. The projects of the Tipici. For the Puglia and the Basilicata. The network of the Tipici. A network that collaborate. The voice of the Tipici from Puglia and Basilicata. The events of the Tipici from Puglia and Basilicata. In-form about Puglia and about Basilicata. The Puglia and the Basilicata at our fingertips. Experiences. between crafts, arts and flavors. In Puglia and Basilicata. typical products. not only food and wine. from Puglia and Basilicata. promotions and offers by Tipici from Puglia and Basilicata. a selection of Puglia and Basilicata for your business. press area. releases and materials for press. we support local communities of Puglia and Basilicata. |
1272
Warning: Last items in stock!
Availability date:
Primitivo di San Vito - Cantine Cifarelli - DOP Matera Primitivo
Vino Rosso intenso ottenuto dalla vinificazione in purezza di uve primitivo coltivate a spalliera, maturato in serbatoi di acciaio inox e barriques di rovere francese.
Caratterizzato da un luminoso colore rosso con riflessi granata e da un aroma deciso e giustamente speziato, con un sapore pieno, armonico e persistente.
Particolarmente indicato sugli arrosti e carni rosse, cacciagione, bolliti, formaggi stagionati e piatti elaborati.
denominazione del prodotto
matera primitivo - denominazione di origine controllata
zona di produzione
Montescaglioso (Matera, Baislicata, Italia)
vitigno
primitivo
altitudine
250 metri s.l.m.
sistema di allevamento
cordone speronato
densità dei ceppi
3.333 ceppi/ha
resa per ettaro
uva/ha 70 q.
resa di vinificazione
uva/vino 65%
anno d’impianto dei vigneti
2006
epoca vendemmia
prima decade di settembre
sistema di raccolta
manuale in cassetta
vinificazione
macerazione di circa due settimane e vinificazione a temperatura controllata in acciaio inox
maturazione
in serbatoi di acciaio inox e barrique di rovere francese
analisi sensoriale
esame visivo
colore rosso luminoso con riflessi granata
esame olfattivo
aroma deciso e giustamente speziato
esame gustativo
sapore pieno, armonico e persistente
dati tecnici
gradazione alcolica
14,0% vol.
prima annata di produzione
2011
abbinamenti
arrosti e carni rosse, cacciagione, bolliti, formaggi stagionati e piatti elaborati
temperatura di servizio
16-18 °c
package
bordolese modello byblos da 750 ml e magnum modello icon da 1.500 ml
In the territory of Matera's hills on the border between the lovely scenery of the Sassi of Matera and the relaxing Ionian Sea coast, the farm San Vito is set like a gem in the charming plains of Metaponto.
The area is the heart of Enotria land, that was defined by ancient Greeks "the land of wine", the home of the newborn DOC Matera, are ain which the clay, harsh but in some cases tenacious and generous, is able to express best features of the typical varieties of the area.
The farm San Vito known as Cantine Cifarelli, with a recent generational change, alongside the modern winemaking techniques to the more than forty years of wine experience, like the tendril of the vine, that after sweet and herbaceous of the bud stage will become tough and woody with time, is born the brand Cantine Cifarelli, synonymous with quality and respect for the noble art of making wine.
info > cantinecifarelli.it